אימון גלי מוח בתדרים
אימון גלי מוח בתדרים של סאונד או צליל, הוא טכניקה טיפולית חדשה יחסית, למרות שהשימוש בסאונד או צליל כדי להשפיע על הגוף ועל מצבי תודעה, היה מקובל מאוד לאורך כל ההיסטוריה האנושית. החל מהתיפוף בשבטים הקדומים באפריקה ובאמריקה, דרך צלילי הדידג'רידו בשבטי ההאבוריג'ינים באוסטרליה וכלי המיתר במזרח הרחוק – וכמובן בניגונים הדתיים ביהדות ובנצרות.
המדע כבר הוכיח כי שהאזנה לצלילים ותדרים שונים אינה מכנית לחלוטין ויש לה השפעות שונות הניתנות למדידה, על המוח ועל הפיזיולוגיה האנושית כמו גם על תופעות שונות בטבע. התחום המדעי המתעסק בתופעות אלו נקרא פסיכופיזיקה ובתוכו נמצא ענף הפסיכו אקוסטיקה Psycho-acoustics החוקר את השפעת הצליל על גוף ונפש האדם. מדע הפסיכואקוסטיקה הולך וצובר תאוצה ככול שחולפות השנים. הוא מכיל טווח נרחב של מחקרים הממפים את התופעות השונות של החשיפה לתדרים של סאונד, והשפעתם על הפיזיולוגיה והפסיכולוגיה האנושית. כמו בפיזיקה הקוונטית, גם כאן מדובר במודל המבוסס על תוצאות שהוכחו במחקרים מדעיים אך לא בכול המקרים ניתן להסבירן בכלים של המדע הקלאסי. זאת משום שחלק מהידע בתחום הגיע מחקר תרבויות עתיקות או בדרכים "רוחניות" כמו חלום או תקשור.
כדי לעשות קצת סדר בין הסוגים השונים של אימון גלי מוח, הנה מדריך קצר לשיטות השונות הקיימות כיום בשוק לאימון גלי מוח או אימון מוחי. מדובר בשיטות שונות שמחקרים הוכיחו, שיש להם השפעה על הגוף והנפש והן:
1) אימון גלי מוח בתדרים (Brainwave Entrainment):
אימון גלי מוח – Brainwave Entrainment או בקיצור BWE, היא טכנולוגיה שנמצאת בשימוש טיפולי כבר משנות השבעים, ומשלבת גירוי חיצוני כמו צלילים או הבזקי אור שמשפיעים על גלי המוח והקוהרנטיות של הלב. המשמעות המילולית של המונח היא "לעלות את גלי המוח לרכבת" ואפשר לתרגם זאת גם כ"רתימת גלי המוח", "כוונון גלי המוח" או "סינכרון גלי המוח" – בעת שמציגים לו מידע מסוים באופן מלאכותי.
במהלך היום המוח שלנו עובר בין מצבים שונים של פעילות הנקראת- פעילות גלי מוח. הפעילות הזו נעה בין טווחים שונים:
גלי מוח דלתא: בין 0.5 הרץ ל- 4 הרץ- מצב המוח בזמן שינה עמוקה.
גלי מוח תטא: בין 4 הרץ ל- 8 הרץ – נצפים במוח בזמן חלום, מדיטציה עמוקה ואף בזמן חלום בהקיץ.
גלי מוח אלפא: בין 8 הרץ ל- 12 הרץ – מצב עירנות רגוע ושלו שבו המוח קליט מאוד להשאות (סוגסטיות) מבחוץ.
גלי מוח בתא: בין 13 הרץ לבין 30 הרץ – מצב עירות טבעי.
גלי מוח גמא: בין 30 הרץ ל- 60 הרץ – תדר המקושר למודעות ותפקוד מנטלי גבוה במיוחד (המוח מפסיק לייצר גלי גמא כאשר אנו תחת הרדמה).
אפסילון: התדרים שמתחת ל- 0.5 הרץ, מכונים אפסילון- Epsilon range הם נחוים במוח לעיתים נדירות יותר, במצבי תודעה גבוהה מאוד או מדיטציה עמוקה במיוחד. זה נחשב מצב אקסטטי של השראה גבוהה, תובנה רוחנית, חוויה חוץ גופית או "השהיית נשימה" ביוגה.
גלי מוח בתא
בין 13 הרץ ל30 הרץ
גלי ביתא הם גלי מוח מהירים. הם נוצרים כשאנו במצב עירות או פוקוס, מנתחים ומחשבים נתונים, או חושבים בריכוז על נושא מסויים. לחילופין הם נוצרים במוח גם בעת אירוע מלחיץ, כשאנו סובלים מחרדות, סחרחרת מחשבות, או הפרעה טורדנית כפייתית ודומיה.
גלי מוח אלפא
בין 8 הרץ ל- 12 הרץ
גלי אלפא הם הגלים בהם המוח מתפקד כשאנו נסחפים בדמיון. הם נוצרים כאשר אנו מתרגלים הרפיה או מדיטציה, ופעילותם עולה כשאנו חולמים בהקיץ, נרגעים או אפילו עוצמים עיניים לכמה רגעים. מצב גלי אלפא מאזן בין שתי האונות או ההמיספרות במוח, ומאפשר קשר בין המוח המודע למוח התת מודע.
גלי מוח תטא
בין 4 הרץ ל- 8 הרץ
גלי תטא נצפים במוח בשלבים הראשונים של שינה או שינה קלה מאוד. בזמן פעילות גלי תטא, מתקיימת חשיבה במוח אך היא מעורפלת מאוד ואינה מאפשרת קבלת החלטות. אפשר למצוא פעילות גלי תטא גם בדיכאון או בהפרעות קשב, וזהו מצב שבו המוח קליט מאוד לסוגסטיות מהסביבה.
גלי מוח דלתא
בין 0.5 הרץ ל- 4 הרץ
גלי דלתא הם הגלים בהם פועל המוח שלנו כאשר אנו ישנים. אלו הגלים הדומיננטיים בקרב תינוקות ומקושרים למצב שינה עמוקה. במצב של פגיעה או פציעה, המוח מייצר כמות מוכפלת של גלי דלתא ומביא את הגוף למצב אובדן הכרה.
איך זה עובד?
אימון גלי מוח, מתייחס לתגובה החשמלית והאלקטרומגנטית במוח, כתוצאה מגירוי קולי או מקצבי מהסביבה. הוא מתרחש כאשר תדר גלי המוח, משכפל גלים של גירוי חיצוני; זה יכול להיות בשמיעה, צפייה או מישוש (למשל למשל בהצגת פולסים של סאונד או של אור), וניתן לבחון זאת במיכשור EEG שמראה את גלי המוח בזמן אמיתי.
כשהמוח מקבל גירוי חיצוני דרך האוזניים העיניים או חושים אחרים, הוא פולט מטען חשמלי המכונה Cortical Evoked Response או "תגובת התעוררות בקליפת המוח" (הקורטקס). המטען הזה עובר במוח, ומתורגם למה שאנו רואים או שומעים. כשהמוח מקבל גירוי בצורת מקצב מסוים כמו מקצב תופים למשל, הקצב משוכפל במוח באופן נראה לעין (במכשור EEG). כשהקצב מהיר ואחיד, הוא מדמה את הקצב הטבעי של המוח הנקרא – גלי מוח. כשזה קורה, זה מגרה את בלוטת התלמוס במוח, והיא מגיבה בסינכרון המעגלים החשמליים בתוכו לאותו המקצב. זה נקרא FFR- Frequency Following Response או "תגובה גוררת תדר".
השימוש בתכונה של המוח לשכפל תדר חיצוני, נעשה פופולרי מאוד בשנים האחרונות, בהתחשב בעובדה שכול מצב של גלי מוח קשור בקשר ישיר למצב נפשי ומנטלי, ויש עשרות מחקרים וניסויים בתחום. הפעילות הכימית והחשמלית במוח ובלב, אחראיות ליותר דברים משנוכל לדמיין- בין השאר על התודעה, האינטיליגנציה והבריאות הכללית שלנו. מחקרים מהעת האחרונה מראים כי ניתן לסנכרן טונים ומקצב מוזיקלי לא רק ללגלי המוח אלא גם לקצב פעימות הלב, אך מדובר בתחום מחקר חדש שהתחיל רק בעשור האחרון.
בתחום מחקר המוח:
אימון גלי מוח באמצעות סאונד נמצא בשימוש אלפי שנים, והעקרונות שלו ישנים. נוכל לראות דוגמאות לכך אצל המרפאים השמאניים, בשימוש בקערות קריסטל בטיבט (הקערות הטיבטיות), בסולם המזמורים הגרגוריאנים (סולם הסולפיג'יו) מהמאה ב- 11, במנטרות במזרח, תיפוף בשבטים באפריקה ובמזמורי תפילה ביהדות. כול אלו נהגו להשתמש בצלילים מראות ותנועה כדי להשפיע על התודעה, ובמקרים רבים כדי ליצור מאין מצב תודעה חליפי או טראנס.
כבר הוכח כי המוח שלנו משחזר את אותו התדר שהוא קולט, וכך משנה את המודעות והתודעה בהתאם. למשל כול תדר מתחת ל-4 הרץ* הוא תדר של מוח בשינה, כך שאם אנו רוצים לישון, האזנה לתדר שיסנכרן את המוח עם מקצב היורד מ- 4 הרץ, תעזור לייצר במוח מצב שינה. באותה הדרך ניתן להשתמש בכוונון המוחי גם כדי להשיג ריכוז, יצירתיות, כניסה למדיטציה ועוד מגוון מצבי תודעה. ברפואת תדרים משתמשים בטונים ייחודיים, גם כדי לטפל בהפרעות קשב כמו ADHD, הפרעות אישיותיות וסוגים שונים של מחלות.
כיום, טכנולוגיות חדישות מאפשרות לעשות כול זאת בקלות רבה כשהשאיפה שלהן היא להביא למצב של מוח מסונכרן : Brain synchronization. אימון גלי מוח בתדרים נמצא בשימוש בתחומים רבים כמו רפואת תדרים, פסיכו-אקוסטיקה, רפואת גוף-נפש ומדע הקימטיקה. המטרה של כול האימון המוחי אינה ליצור מחשבות או רגשות אלא להביא את המוח למצב אידאלי ליצירה של מחשבות או רגשות – מכאן, הכול תלוי בכם.
יש כמה שימושים בשיטות של אימון מוחי באמצעות צלילים, כשהרעיון שעומד מאחריהן הוא להביא את המוח להדהד או לרטוט בתדר מסויים. המוכרים ביותר הם:
• טונים בינוראלים – Binaural Beats
• טונים מונוראלים – Monaural Beats
• טונים איזוכרונים – Isochronic Tones
איך עובדים טונים בינוראלים?
כאשר אנו משמיעים שני טונים שונים בכול אוזן, למשל 140 הרץ באוזן אחת ו-149 הרץ באוזן השניה-ההפרש בין שני הטונים הוא 9 הרץ. כשזה קורה, המוח מפצה על ההפרש בין הטונים ומייצר תדר שלישי שהוא 9 הרץ (ההפרש). המשמעות היא שהמוח יוריד או יעלה את הפעילות שלו בהתאם לתדר המבוקש. כדי לקבל את ההשפעה של מטונים בינוראלים, יש להאזין להם באוזניות, או לשבת בין שני הרמקולים. טונים בינוראלים הם השיטה הטובה ביותר לסנכרן את המוח, בעוד שטונים איזוכרונים ומונוראלים עובדים טוב יותר על אימון מוחי נקודתי. קראו עוד על טונים בינוראלים.
איך עובדים טונים מונוראלים?
בטכנולוגיה זו, במקום להעביר שני תדרים בשתי האוזניים בצורת סטריאו, משמיעים את שני תדרים יחד במונו. לדוגמה מדביקים תדר 400 הרץ עם תדר 410 הרץ על אותו הרמקול, כך שהמוח ישמע גם את התדר 10 הרץ, בין הטונים שהוקלטו. טונים מונוראלים מושמעים למוח מבחוץ בעוד שטונים בינוראלים מיוצרים בתוך המוח כאשר הוא מסנכרן בין הטונים בכול אוזן. ההבדל המרכזי מהשימוש בטונים בינוראלים הוא שכאן אין צורך להשתמש באוזניות, והמוח לא צריך להתאמץ כדי לסנכרן טון אחיד. הטון המונוראלי מופיע ונעלם לסירוגין (בא והולך), בתבנית קבועה, ומתוכנת להביא את המוח לתדר מסוים שרצוי לנו. בנוסף, מחקרים הראו שהטונים הבינוראלים שמושמעים בשתי האוזניים נתפסים על ידי קליפת המוח או cortical areas בעוד שטונים מונוראלים יוצרים גירוי בממברנה הבאסילרית basilar membrane בתוך האוזן הפנימית. למרות שאין צורך להאזין באוזניות, לרוב זה מומלץ על מנת לאטום רעשים מהסביבה.
איך עובדים טונים איזוכרונים?
טונים איזוכרונים, דומים לטונים מונוראלים במובן שבו נעשה שימוש בתדר אחד שבא והולך, אך כאן הטונים הם בעוצמה שווה ובמקצבים שונים, לדוגמה קצב שהולך וגובר. העיקרון הוא שהניגוד בין הצליל שמושמע לבין קטעי השקט יוצר גירוי גדול יותר ולכן ההשפעה עצמתית יותר מאשר בהאזנה לטונים מונוראלים. ברמה הבסיסית, טונים איזוכרונים הם פשוט טון שנדלק ונכבה במהירות, מה שיוצר פולסים של סאונד. הווליום עולה ישירות מ-0 עד 100 ושוב ל-0 במרווחים שווים, מה שמשאיר רושם חזק על המוח. מחקרים שחיברו EEG למוח הראו על שינוי בגלים ודיווחו על ירידה בחרדה או על ריכוז מוגבר. טונים איזוכרונים, הם פיתוח של הטונים הבינוראלים. זו הטכנולוגיה החדישה יותר בתוך תחום אימון גלי המוח, שהתחילה לתפוס תאוצה בסביבות 2007, ורבים טוענים שהיא יעילה יותר- אם כי אין עליה עדיין מספיק מחקרים כמו על הטונים הבינוראלים. מאחר ובטונים אלו אנו מציגים טון אחיד למוח ולא טון שונה בין שתי האוזניים, הטענה היא כי למוח קל יותר להיכנס למצב המבוקש כלומר הוא מקבל את האפקט של הטונים הבינוראלים בהרבה פחות עבודה, במהירות גבוהה יותר, ועם אפקט חזק יותר. בשנים האחרונות הולכת וגדלה כמות התדרים האיזוכרונים בשוק, ואין ספק שהטכנולוגיה נהנית מההצלחה הגדולה של טכנולוגית הטונים הבינוראלים. קראו עוד על טונים איזוכרונים.
האזינו להבדלים בין הטונים השונים באימון גלי מוח:
2) תדרים לריפוי
תדרי הריפוי הם תדרים שהוכחו כיעילים בטיפול במגוון בעיות בתחום הפיזי והנפשי. מדובר באחד מהתחומים הנחקרים ביותר ברפואה המשולבת (גוף-נפש), כשכיום רוב המחקרים מתרכזים תחת הפרקטיקה של "רפואת תדרים". תדרי ריפוי שונים פועלים על הגוף ועל המוח ויכולים לעורר תגובות פיזיות וכימיות כמו חידוש תאים או עצבים, חיזוק המערכת החיסונית, והפעלת מרכזי הגוף השונים כמו הכבד, הכליות או מרכזי הצ'אקרות (שבעת מרכזי האנרגיה בגוף). בנוסף, תדרים אלו יכולים לעודד ייצור של חומרים כימים בגוף כמו אנדורפינים או הורמון גדילה, ואף להשפיע על מצבים כימים שונים במוח כמו דיכאון או התמכרות. במסגרת האימון הזה, משתמשים בשיטות שונות מלבד האזנה לתדרים, למשל מיכשור שמיצר גלי EM (שדות אלקטרומגנטים) המקרינים ישירות על נקודה בגוף, מכשור שמיצר הבזקים הנצפים בעזרת משקפיים מיוחדים, ומכשור שיוצר ויברציות רטט.
דוגמה לתדרים המיועדים לעורר את הצ'אקרות או מרכזי האנרגיה:
צ'אקרת הבסיס – 256 הרץ
צ'אקרת המין – 288 הרץ
צ'אקרת הסולר – 320 הרץ
צ'אקרת הלב – 341 הרץ
צ'אקרת הגרון – 352 הרץ
צ'אקרת העין השלישית – 448 הרץ
צ'אקרת הכתר – 480 הרץ
• יש לציין אלו אינם התדרים היחידים שנוהגים לעשות בהם שימוש בהתייחסות למערכת הצ'אקרות, ולכול צ'אקרה יש לפחות 3 תדרים שפועלים עליה.
דוגמה: בינוראלים ואיזוכרונים לשחרור מכאב ראש: אימון גלי מוח לשחרור מכאב ראש
3) תדרים של תופעות טבע
סוג נוסף של תדרים הנחשבים כבעלי השפעה על הגוף והמוח הם "תדרי תופעות טבע". אין זה מפתיע בהתחשב בעובדה כי משחר האנושות, בני האדם סבורים כי למערך הכוכבים בשמים יש השפעה על כדור הארץ ועל גוף ונפש האדם. התדרים באימון זה כוללים תופעות טבעיות שיש להן סאונד או תדר מסוים בטבע , דוגמת "התהודה של שומאן" שהוא הצליל שמופק על ידי כדור הארץ, ותדרים נוספים המחושבים בהסתמך על הסיבוב והמסלול של כוכבים שונים, שעל פי הטענה, משפיעים על בני האדם בדרכים רבות (פיזית, מנטלית ורגשית).
לדוגמה – אלו הטונים שמקושרים למערכת הצ'אקרות בהתייחס לתופעות טבע:
צ'אקרת הבסיס: 194.18 הרץ: תדר הסיבוב היומי של כדור הארץ – מקדם דינמיות וחיות.
צ'אקרת המין: 210.42 הרץ: תדר הירח (משך הזמן הנדרש לירח להקיף את כדור הארץ)- מקדם תקשורת בין אנשים ומקושר לארוטיקה.
צ'אקרת הסולר: 126.22 הרץ: קשורה לתדר שמופק על ידי השמש, תדר המקדם תחושות מרכוז וקשור גם לקסמים.
צ'אקרת הלב: 136.10 הרץ: תדר הסיבוב השנתי של כדור הארץ- מאזן, מרכך ומרגיע.
צ'אקרת הגרון: 141.27 הרץ: תדר כוכב מרקורי (חמה) שהוא הכוכב הקרוב ביותר לכדור הארץ- מעודד תקשורת אינטיליגנטית.
צ'אקרת העין השלישית: 221.23 הרץ: קשור לתדר של ונוס או נוגה- מחבר בין אינטלקט לאינטואיציה.
צ'אקרת הכתר: 172.06 הרץ: קשור לתדר של השנה האפלטונית (שהוגדרה על ידי אפלטון) כסיבוב מלא של כול כוכבי הלכת עד חזרתם למיקומם המקורי (סיבוב האורך 25,800 שנה) נקרא גם "השנה המושלמת" ומתחבר לשמחה וחיבור רוחני.
דוגמה להאזנה: תדר השמש: אימון גלי מוח בתדר השמש
4) סולם הסולפג'יו האבוד
סוג נוסף של תדרים לאימון בהאזנה הוא הסולם הסולפג'י. סולם מוזיקלי עתיק שאבד (או הוסתר) לפני כמה מאות והתגלה מחדש רק במאה ה- 20. הסולם כולל 9 טונים סך הכול, שלטענת מומחים, מייצגים ברמה מתמטית וגאומטרית את מארג החיים והבריאה ומקושרים לגאומטריה מקודשת. הטונים הללו מבטאים רצף מתמטי ספציפי, וחוזרים על עצמם בכול הרבדים בטבע: במבנה המים והחלל, בתהליכי צמיחה של אורגניזם ועיבוד אור השמש, בחיתוך הזהב, בסולם פיבונאצ'י, בתדרי אור וצליל ובתופעות ביולוגיות ופיזיולוגיות. קראו עוד על תדרי הסולפג'יו.
התדרים בסולם הסולפיג'יו:
174 הרץ – בסיס לאבולוציה של התודעה
285 הרץ – להאצת אבולוציה תודעתית
396 הרץ – שחרור מפחד ומאשמה
417 הרץ – "מבטל" סיטואציות ומקל על תהליכי שינוי
528 הרץ – תדר אהבה, טרנספורמציה, ניסים ותיקון די.אן.איי DNA
639 הרץ – חיבור ויחסים
741 הרץ – מרחיב תודעה ומעורר אינטואיציה
852 הרץ – חזרה לסדר רוחני
963 הרץ – הצליל האלוהי- התעלות
דוגמה להאזנה: תדר סולפג'יו 528: אימון גלי מוח בתדר 528
5) קערות קריסטל
קערות קריסטל, או 'קערות טיבטיות' על שם מקורן, הן מדיום עתיק יומין של ריפוי בסאונד, הנמצא בשימוש כבר אלפי שנים בתרבויות המזרח ומוצאו מהרי ההימליה. המנעד העשיר המופק על ידי הקערות, משפיע על המוח ומשנה את התדר של המאזין ושל השדה המגנטי הסובב אותו. הצליל של הקערות משמש כממריץ ומרפא לאברי הגוף השונים, ואף ידוע כמיצר מצבי תודעה ומשפיע על תאי הגוף הפיזי. הצלילים המופקים על ידי הקערות, נשמעים לא רק על ידי האוזן אלא גם באמצעות חיישנים של שמיעה המפוזרים בגוף, ואנו יכולים ממש "לחוש" את הצליל שלהם רוטט בתוך גופנו. הקערות הטיבטיות (Tibetan singing bowls), עשויות מקריסטל קוורץ או מברונזה המיועדת לפעמונים, מה שהופך אותן לתיבות תהודה מושלמות המיועדות להפיק צליל מתמשך. יש שיטות שונות להאזנה לקערות קריסטל, אחת מהן היא במסגרת טיפול בתוך מים המשמשים מוליך אידאלי לתדרי סאונד. הצלילים המופקים מקערות הקריסטל כוללים מגוון רחב של תדרים המיועדים כמו שאר הטכניקות ליצור מצבי תודעה שונים ולהשפיע על הגוף הפיזי.
דוגמה להאזנה: קערות קריסטל – תדר צ'אקרת הסולר: אימון סולר קערות קריסטל
6) רעשים בצבעים: "רעש לבן", "רעש ורוד", "רעש חום" ועוד.
רעשים בצבעים הם שילוב של טונים שמולבשים אחד על גבי השני, כשהתוצאה הנשמעת היא רעש רקע חזק, המזכיר מעט רעש של טלויזיה מקולקלת, מזגן או אוטו. מתוך הבלוג של פרופסור אורן קפלן: "רעש לבן הוא צליל רקע קבוע שעובר במערכת הקשב הביטואציה (הסתגלות) ולכן אחרי כמה שניות נעלם מהתודעה. כאשר ישנם רעשים חיצוניים הם אמנם נשמעים מבחינה טכנית, אבל מערכת הקשב כאילו "נתקעת" על הרעש הלבן ומתמקדת בו. אחרי שמתרגלים לשיטה אפשר לשבת שעות ברעש די גדול ולעבוד בשקט. הפתרון יעיל כמובן לא רק לעבודה בסביבה רועשת אלא גם לצורך הירדמות, מדיטציה, וכל פונקציה אחרת שרעשים חיצוניים מפריעים לה."
בנוסף קיימים עוד "רעשים ממסכים" בהם ניתן להשתמש למטרות ריכוז או שינה: לדוגמה "רעש ורוד" (דומה לרעש לבן אך עם ירידה של 3 דציבלים לכל עלייה באוקטבה), או "רעש חום" עם ירידה של 6 דציבלים לכל עלייה באוקטבה אחת (רעש בתדרים נמוכים).
מה זה הרץ?
כול חומר ביקום מורכב מרטט חשמלי וכך גם הגוף הפיזי שלנו ואפילו כול תא ואטום בגוף. על פי חוקי הפיזיקה, סביב כול גוף שזורם בו חשמל נוצרים שדות אלקטרומגנטים. השדות הללו רוטטים, והקצב או המהירות בו הם רוטטים נקרא תדר. יחידות תדר נמדדות בהרץ – HZ. למשל אם שדה פועם 100 פעמים בשנייה (כלומר 100 אירועים לשניה) – הוא יקרא 100 הרץ, וכן הלאה.
תדרים לאימון גלי מוח
מהו רעש לבן
רעש לבן מורכב מכל התדרים הנשמעים לאוזן האנושית והוא נשמע כמו צליל קבוע, הדומה לרעש המופק מהטלווזיה כאשר המסך מקולקל או מרצד. הרעש הזה עובר את מערכת הקשב שלנו, ולאחר זמן מה נעלם מהאוזן ואנו מפסיקים לשמוע אותו. הוא ממסך את כול רעשי הסביבה, כך שלאחר שנתרגל אליו, נוכל לשבת בשקט ולהתרכז בעבודה או בלימודים בלי הפרעות. הוא מיועד לעבודה בסביבה רועשת, למדיטציה וגם לזמן שינה - למי שמתקשה להירדם, או כל פעולה שרעש חיצוני מפריע לה.רעש חום
בניגוד ל"רעש לבן" שמורכב מכל התדרים שיש והצפיפות שלו אחידה לכל אורך פס הקול - ברעש החום לתדרים הנמוכים יש יותר עוצמה מלגבוהים. לאוזן האנושית- רעש חום נשמע דומה ל"רעש לבן" - (מזכיר את הרעש של הטלויזיה כשהיא יוצאת מכוונון), אבל הוא עדין ורך יותר, והוא גם עצמתי יותר בתדרים נמוכים שמשרים רגיעה. אפשר להאזין לו בשתי צורות: או בלולאה כשאתה ישנן בלילה, או לחלופין כשאתה עובד, קורא, לומד או פשוט זקוק לפוקוס וריכוז. היתרון של רעש זה (ושל כל הרעשים בצבעים) זה שהוא שהוא ממסך את כל רעשי הסביבה ונותן לך שקט. למרות שבתחילה תשמע אותו היטב, אחרי כמה זמן כשהאוזן תתרגל, פשוט תפסיק לשמוע אותו ותיכנס למקום של ריכוז עמוק או לחילופי - שינה עמוקה.לקריאה נוספת: תדרים לאימון גלי מוח -הנחיות שימוש
מחקרים על הטכניקות בחנות.
תודה רבה זה מאד מעניין וחשוב לידיעת הציבור
מקווה שתיצרו עוד כתבות בנושא
עלו והצליחו
באהבה.
היי רינת, אם אני בהריון מותר לי להאזין לכל מוזיקת תדרים מרפאת כל עוד היא לא בינוראלית? איך ניתן לוודא שהיא אכן כזאת?
היי טולה, בעיקרון הגבלות השמיעה הן רק על מוזיקה עם תדרים בינוראלים, ורק עם אזניות. במידה ותאזיני ללא אזניות – את בטוחה. כל תדר שלא מומלץ להאזנה בזמן ההריון – זה מצויין בגדול.
מאמר מצוין. משאיר טעם של עוד… תדר של סקרנות?
תודה לך אביבה. אכן תדר סקרנות?
מאמר מעולה. תודה!
מאמר מאוד מעניין..
כל הכבוד כתבה מעולה זה מאד עזר לי