טכניקות להתמודדות עם הפרעות קשב וריכוז: מדיטציה סאבלימינלית לתכנות תת המודע + מקבץ תדרים לאימון גלי מוח.
- למרות שהבסיס של הפרעת קשב הוא פיזיולוגי ולאו דווקא רגשי, התוצאה שלה יכולה לבוא לידי ביטוי בהפרעות רגשיות והתנהגותיות הנובעות מתסכול, ערך עצמי ירוד, קושי חברתי, קושי בעבודה באקדמיה ועוד.
- הרפואה המודרנית כבר מודעת ליתרונות של טיפולים משלימים או הוליסטים בהפרעות קשב.
מסיבה זו, רופאים רבים ממליצים לשלב את הטיפול התרופתי (אם קיים) בלווי של טיפול רגשי התנהגותי (טיפול אינטגרטיבי). - טיפולים התנהגותיים הכוללים סוגי אימון מוחי, מקובלים כיום מאוד כשיטות תומכות ומחזקות עבור ילדים ומבוגרים הסובלים מהפרעות קשב.
ההנחה היא שהפחתה של מתח ולחץ, וחיזוק המשאבים הפנימיים כגון הביטחון העצמי, תחושת הערך והדימוי העצמי, תחושת ההגנה והאמון ביכולות האישיות וכד', יכולים לסייע מאוד בהפחתת התסמינים של הפרעות קשב וריכוז.
מדיטציה סאבלימינלית להפרעות קשב וריכוז למבוגרים:
אחת הדרכים הטובות לטיפול בהפרעות קשב היא בעזרת סוגסטיות חיוביות, שמתייחסות לאספקטים שונים של קשב וריכוז, שליטה, אימפולסיביות, התנהלות במערכות יחסים ועוד.
במדיטציה הסאבלימינלית להפרעות קשב וריכוז תמצאו הצהרות חיוביות, המיועדות לסייע לכם לשמור על פוקוס וריכוז, לחזק את המשאבים הפנימים, ולהגביר את השליטה העצמית ואת האמון בעצמכם.
המדיטציה כוללת 4 רצועות שמע להורדה:
-
- המדיטציה הגלויה להפרעות קשב וריכוז (לגברים ולנשים בנפרד). (13 דק').
- מסרים סאבלימינלים לקשב וריכוז עם מוזיקה קולות מים ותדר איזוכרוני "נוגד חרדות". (32 דק' להאזנה עד פעמיים ביום).
- מסרים סאבלימינלים לקשב וריכוז עם מוזיקה אינדיאנית קצבית. (30 דק' להאזנה בלולאה).
- מסרים סאבלימינלים לקשב וריכוז עם רחש גלי ים מרגיע
- (30 דק' להאזנה בלולאה).
דוגמה מתוך המסרים במדיטציה (לגברים ולנשים לחוד):
- אני סומך על עצמי ועל קבלת ההחלטות שלי.
- אני יודע לעמוד בזמנים.
- אני אוהב להגיע בזמן לכל מקום.
- אני יודע איך לשמור על פוקוס כשאני בוחר.
- אני יכול להתרכז בדבר אחד לאורך זמן.
- היכולת שלי להתרכז עולה מיום ליום.
- אני מסוגל לשמור על ריכוז לזמן ארוך.
- אני שולט בדחפים שלי.
- אני תמיד חושב לפני שאני מדבר.
- אני יודע איך לבחור את המילים שלי.
- אני מבטא את הרעיונות שלי בקלות ובצורה מובנת.
- יש לי המון סבלנות ואני נהנה לתת לדברים להסתדר בזמן הנכון.
- אני אוהב להתחיל ולסיים פרויקטים.
- הכול ברור ומובן לי. אני יודע מה עלי לעשות.
- כשאני מבצע דברים עד הסוף, אני מרגיש מעולה.
- אני יודע ואוהב להקשיב לאנשים.
- יש לי מוטיבציה לממש את הפוטנציאל המלא שלי.
- ההצהרות החיוביות במדיטציות הסאבלימינליות, מוחלשות בטכניקה ייחודית ומשולבות במוזיקה מרגיעה, או בקולות טבע. בחלק מהחבילות משולבים גם תדרים לאימון גלי מוח.
- בזמן ההקשבה להקלטות, לא תשמעו את המסרים עצמם אלא רק מוזיקה או קולות רקע. אבל תת המודע שלכם - יקלוט את המסרים ויפנים אותם כאמונות חדשות. ועם כול אמונה חדשה, הוא יפעל להביא את השינוי שאתם רוצים לחייכם.
- בנוסף לקלטות הסאבלימינליות, תקבלו גם קובץ של המסרים הגלויים, כפי שהוקלטו במקור בשילוב מוזיקה נעימה. מומלץ להאזין למסרים הגלויים כפעם בשבוע כדי לשלב את המוח המודע בתהליך השינוי, אך הקפידו לעשות זאת רק כשאתם במצב רוח טוב ומאמינים בעצמכם ובמסרים. אם לא המוח מודע שלכם יעלה התנגדויות שיסתרו את הכוונה המקורית שלכם.
- עם הזמן, הקלטות הגלויות ישמשו לכם אינדיקציה לשינוי שחל, כשכול פעם שתאזינו להן, תוכלו להבחין איך ההתנגדויות שלכם הולכות ופוחתות.
דוגמאות להאזנה:
דוגמה מהמדיטציה הגלויה להפרעות קשב לנשים:
הצהרות גלויות להפרעות קשב לנשים
דוגמה מהמדיטציה הגלויה להפרעות קשב לגברים:
הצהרות גלויות להפרעות קשב לגברים
איך להפיק את המיטב מהקלטות הסאבלימינליות להפרעות קשב וריכוז (למבוגרים):
מסרים תת הכרתיים מיועדים לחזק את הכוונה שלכם, לשנות דפוסי חשיבה ישנים שאינם משרתים אתכם עוד, ולהטביע דפוסים חדשים שיעבדו למענכם. על מנת להפיק את המיטב מההקשבה, עליכם להאזין כמה שיותר משך היום והלילה משך תקופה של 30-90 יום, מכיוון שהם עובדים כמו שטיפת מוח חיובית.
1) קבעו את כוונתכם – לפני שאתם מתחילים לעבוד עם המסרים, חשוב מאוד שתקבעו את כוונתכם בצורה ברורה. כשאתם רוצים להצליח להתמודד עם הפרעות קשב, חשוב שתביעו כוונה ברורה ונחישות. אתם יכולים גם להציב מטרות נראות לעין לדוגמה: לקבוע להתחיל להשתמש בהתראות בטלפון ולהגיע לפגישות בזמן. או להתחיל להיות מודעים לתגובות שלנו ולקבוע אסטרגטגית מילוט (לשנות את התגובה האוטומטית), או לקבוע ולהתחייב לסיים פרוייקט עד מועד ידוע וכו וכו'.
2) תרגלו הקשבה פסיבית – האזינו לקלטות ברקע כל יום, כול היום והלילה, לפחות במהלך 30 הימים הראשונים, או במקרים שאין שינוי – משך 90 ימים. לאחר מכן תוכלו להקשיב מידי פעם כשתחושו בצורך. הניחו לקלטות להתנגן ברקע כשאתם בבית, עובדים, מבשלים מתאמנים או צופים בטלוויזיה. חזרתיות היא המפתח והמוח שלכם יקלוט את הסוגסטיות ויפנים אותן גם אם אינכם מודעים להן.
3) תרגלו הקשבה אקטיבית פעם ביום. שבו או שיכבו בנוחות, תרגיעו את הגוף ואת המחשבות ותאזינו לאחת מקלטות המסרים הסבלימינלים בקשב או במדיטציה, לפחות פעם אחת ביום, משך 20 דקות.
בזמן הזה, תירגעו לגמרי ושחררו מחשבות, או לחלופין נסו לדמיין מה תהייה תחושתכם, כאשר תשיגו את המטרה שלשמה התחלתם להאזין: איך זה מרגיש להיות בשליטה על הזמן שלכם? איך אתם נוהגים ומדברים כאדם שקול ומחושב? איך הסביבה מגיבה אליכם? תנו לתחושת ההקלה להתפשט בתוככם ואז סובבו כפתור פנימי ותגבירו אותה – עוד ועוד עד כמה שאפשר. (המשיכו לקרוא למטה – הוראות האזנה למסרים סאבלימינלים).
דוגמת מוזיקה בקלטת הראשונה – מוזיקה עם מוזיקה אינדיאנית קצבית:
הפרעות קשב וריכוז מוזיקה קצבית
דוגמת מוזיקה בקלטת השנייה עם ותדר איזוכרוני נוגד חרדות:
הפרעות קשב וריכוז עם מוזיקה ותדר נוגד חרדות
תדר איזוכרוני "נוגד חרדות":
התדרים ברצועה הרביעית הם איזוכרונים ולא נדרשות אוזניות על מנת להאזין להם. עם זאת, הכי מומלץ להאזין לרצועות עם אזניות גדולות שמכסות את כל האוזן, גם בגלל האיכות וגם כי זה חוסם לרוב רעשים מבחוץ.
דרך נוספת לטיפול בהפרעות קשב היא בעזרת תדרים לאימון גלי מוח.
תדרים לאימון גלי מוח, לטיפול בהפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים:
מחקרים הראו שגלי המוח של מי שאובחן כלוקה בהפרעות קשב, ממשיכים לפעול בצורה דומיננטית בטווח האיטי של גלי אלפא וגלי תטא, בדומה לגלי מוח של פעוטות עד גיל 6. אחד המפתחות להתמודדות עם הפרעות קשב, היא היכולת שלנו לרתום את גלי המוח לפעילות מהירה יותר של גלי ביתא וגלי גמא באמצעים שונים כמו אימון גלי מוח בתדרים.
מתי ואיך להשתמש?
- בעוד שלמסרים הסאבלימינלים מומלץ להאזין כמה שיותר משך היום והלילה, לאימון גלי מוח לריכוז, מומלץ להאזין בזמן ביצוע מטלות הדורשות ריכוז כמו לימודים, שיעורים, וכד'.
- ניתן לסגור את הרצועות בלולאה ולהאזין בזמן שנדרש ריכוז או פוקוס.
- מאחר ומטרת ההאזנה היא להאיץ את פעולת המוח השמאלי, אין להאזין ברצף יותר משעה, ומומלץ שלא להאזין סמוך מדי לזמן השינה, כי יתכנו קשיים להירדם לאחר ההאזנה.
- תדאגו לשתות הרבה מים לפני ובזמן ההאזנה לתדרים לאימון גלי מוח, ובעיקר לרצועה זו, שכן המוח שורף הרבה אנרגיה וזקוק למים כדי להפעיל את המעגלים החשמליים.
התדרים כוללים 4 רצועות שמע להורדה:
1. תדרים איזוכרונים מעצימים ומחדדים קוגניציה עם רחש גלי ים רגוע. לפוקוס ולימודים.
(30 דק' – לא חובה להאזין עם אוזניות). מומלץ להאזין בזמן שאתם מבצעים פעולה שדורשת פוקוס כמו עבודה קריאה או לימודים.
2. תדרים איזוכרונים מעצימים ומחדדים קוגניציה עם רעש ורוד למיסוך רעשים ועזרה בטיטון. לפוקוס ולימודים.
(30 דק' – לא חובה להאזין עם אוזניות). מומלץ להאזין בזמן שאתם מבצעים פעולה שדורשת פוקוס כמו עבודה קריאה או לימודים.
3. תדרים איזוכרונים ובינוראלים להקלה על הפרעות קשב וריכוז והתמודדות עם-ADD ADHD עם קולות מים בטבע.
(30 דק', לא חובה להאזין עם אוזניות). ניתן להאזין לרצועה במדיטציה עם עיניים סגורות, או לחלופין בזמן שאתם מבצעים פעולה שדורשת פוקוס כמו קריאה או לימודים.
4. תדרים בינוראלים להפרעות קשב וריכוז ADHA, ADD עם מוזיקת פסנתר נעימה.
(60 דק', להאזין עד שעה ביום ולא יותר – עם אוזניות). ניתן להאזין לרצועה במדיטציה עם עיניים סגורות, או לחלופין בזמן שאתם מבצעים פעולה שדורשת פוקוס כמו קריאה או לימודים.
דוגמה להאזנה תדרים איזוכרוניים לפוקוס ריכוז וקוגניציה עם רקע רעש ורוד:
רצועת אימון גלי מוח לפוקוס עם רעש ורוד
דוגמה להאזנה תדרים איזוכרונים ובינוראלים להקלה על ADD ADHD :
אימון גלי מוח איזוכרוני לקשב וריכוז
דוגמה להאזנה מהתדרים הבינוראלים לגלי מוח ביתא עם מוזיקה נעימה:
אימון גלי מוח בינוראלי לקשב וריכוז
מגבלת האזנה - למי אסור להאזין לטונים בינוראלים:
שימו לב: כדי להפיק את המיטב מהטון הבינוראלי רצוי להאזין באוזניות או פשוט למקם את הרמקולים משני צידי הראש. הכי מומלץ להאזין לרצועות עם אוזניות גדולות שמכסות את כל האוזן, גם בגלל האיכות וגם כי זה חוסם לרוב רעשים מבחוץ. אין להאזין מוזיקה בינורלית עם אוזניות במקרים הבאים: • בזמן נהיגה או הפעלת ציוד חשמלי. • אם אתם סובלים מאפילפסיה או סוגי התקפים דומים. • אם אתם סובלים מהתקפי סכיזופרניה, אפילפסיה או seizures (התקפים פסיכוטיים). • אם יש לכם OCD או הפרעה נפשית ידועה. • אם אתן בהריון. • אם יש לכם הפרעות בקצב הלב או קוצב לב. • אם יש לכם רגישות גבוהה לאור. • אם אתם תחת השפעת תרופות או סמים. • שלושים דקות לפני ביצוע פעולה שבה אתם יכולים לסכן עצמכם או אחרים. • מתחת לגיל 18. האימון אינו מיועד להחליף את הרופא או התרופות שהנכם נוטלים, ואם אתם תחת השגחת רופא, יש להתייעץ עמו לפני ההאזנה. זה חשוב משום שהטכנולוגיה עדיין נמצאת במחקר. אם בחרתם להאזין לקלטת, אתם עושים זאת על אחריותכם. תוכלו לקרוא עוד על מוזיקה בינוראלית (מוזיקה לגלי מוח) כאן. כמו בכול עבודה אנרגטית – מומלץ לשתות הרבה מים לפני ואחרי ההאזנה שכן המוח שורף הרבה אנרגיה וזקוק למים כדי להפעיל את המעגלים החשמליים. מים הם מוליך חשמלי בגוף וככול שתהיו פחות "מיובשים" כך תשפיעו לטובה על תוצאות האימון. *אם האזנתם בניגוד להוראות, יתכן ותחוו כאב ראש, דפיקות לב או צליל זמזום באוזניים. יש לנוח ולשתות הרבה מים עד שהתחושות יעברו.לקריאה נוספת על טיפול בהפרעות קשב וריכוז: